Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

10. aprila 1996 je bilo ustanovljeno Društvo Slovenija Rusija

Hitra informacija. Kliknite na označen datum.
Leto 2013 je bilo tudi na spletnih straneh za naše Društvo uspešno. Strani DSR je obiskalo 13.228 ljudi, kar je sicer za 6,4% manj kot lani, a kljub temu je bilo kar 6 mesecev bolje obiskanih v primerjavi z istimi meseci leta 2012.
Mesec, v katerem je kliknilo na našo spletno stran največ obiskovalcev - 1.747 -, je bil mesec julij, v katerem našo spletno stran obišče največ ljudi, saj so tega meseca zadnjo nedeljo v mesecu vedno spominske slovesnosti pri Ruski kapelici. Kot zanimivost povejmo, da je bil avgust lani mesec z najmanj obiska. Ste bili že na počitnicah? Verjetno.
Seveda pa na našo spletno stran ne hodijo le slovenski državljani. V 8 letih naših spletnih strani so zanimanje zanje pokazali prebivalci kar 25 držav, med njimi največ iz Slovenije, Rusije, Hrvaške in Italije, zabeležili pa smo tudi obiskovalce iz držav kot so Kazahstan, Senegal ali Finska, kar gre morda pripisati tudi slučaju.
V osmih letih obstoja spletnih strani DSR nas je obiskalo že 66.261 ljudi!
Veliko dogodkov, srečanj, razstav, koncertov in pogovorov se odvija v
RUSKEM CENTRU ZNANOSTI IN KULTURE

Zadnje novice

Vsem članom in prijateljem Društva Slovenija Rusija želimo

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Predsednik DSR Saša Geržina

 

Koncert Državnega pevsko plesnega ansambla Republike Tatarstan v ljubljanski Unionski dvorani 15. decembra

Decembrski koncerti Mance Izmajlove in Benjamina Izmajlov.

Predavanje o začetku 1. svetovne vojne v RCZK.

Ruski večer v spomin Sergeja Bubnova, posvečen 200 letnici rojstva Mihaila Lermontova v četrtek, 4. decembra, ob 18. uri v veliki dvorani KRKE, Ljubljana, Dunajska 65. Fotogalerija dogodka.

Fotogalerija ekskurzije in Martinovanja na Dolenjsko

Dragi prijatelji! Ob podpori Ruskega centra znanosti in kulture iz Ljubljane, občine in gimnazije Škofja Loka ter ob sodelovanju filmskega studia Lenfilm iz St. Peterburga in državnega inštituta za mednarodno humanitarno sodelovanje, agencije Rossotrudničestvo, vas prisrčno vabimo na otvoritev

TEDNA RUSKEGA FILMA, ki bo potekal od 22. do 28. novembra v Škofji Loki. Podrobnosti!

V četrtek, 20. novembra, vas ob 18.00 uri vabimo
v Veliko dvorano Ruskega centra znanosti in kulture (RCZK) v Ljubljani,
Ciril Metodov trg 1,
na literarno – glasbeni večer,
posvečen 200. obletnici rojstva velikega ruskega pesnika
M. J. Lermontova

 

 

• Ekskurzija in Martinovanje na Dolenjskem! Opis! Prijavite se!

• Vabilo na Mednarodno znanstveno konferenco DIMENZIJE PRVE SVETOVNE VOJNE v sredo, 12. novembra 2014, v prostorih Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. Sodelujejo priznani slovenski in evropski strokovnjaki.

• Ob Dnevu narodne enotnosti v Ruski federaciji, ki je bil kot praznik ustanovljen pred 10 leti v spomin na dogodke 1612. leta, ko sta knez Dmitri Požarski in Kuzma Minin izgnala Poljake iz Moskve in pri tem združila Rusijo, ki ji je grozil razpad - ob tej obletnici je bil v Kremlju svečani sprejem, na katerega je bilo povabljeno tudi Društvo Slovenija Rusija. V DSR to razumemo kot priznanje delovanju Društva, ki se zavzema za utrjevanje prijateljstva med slovenskim in ruskim ljudstvom. Ne prezrite video posnetka s posnetki parade, proslave, govorov itd (na 4:06 je videti tudi predsednika DSR Saša Geržina).

• Velik poznavalec Rusije, novinar in publicist Andrej Stopar, nam bo v sproščenem pogovoru predstavil svojo zadnjo knjigo z naslovom Pax Putina. Pogovor, ki ga bo vodil Primož Sark, bo potekal

v torek, 11. novembra 2014, ob 18. uri, v veliki dvorani KRKE, v Ljubljani, na Dunajski cesti 65.

 

Nekaj posnetkov s pogovora z Andrejem Stoparjem.

• Koncert Ljudmile Dugine v Novem mestu - fotogalerija

novo Oglejte si spremembe v prijavi za izlet na Baltik prihodnje leto v maju. Prijave možne do decembra 2014, glavne spremembe so na isti strani in označene z rdečo barvo.Prej se prijaviš, ceneje je! Oglejte si razpis še enkrat!

Fotogalerija s koncerta - Vabljeni na koncert nam že znanega mešanega pevskega zbora Sveti Roman Slatkopojac iz Petrovaradina pod vodstvom zborovodkinje Evgenije Vladimirovne Kojić v ponedeljek, 13. oktobra, ob 18. uri v dvorano Krke v Ljubljani.

• Vabimo Vas na klavirske koncerte ruske pianistke in dekanje Inštituta Orlova umetnosti in kulture Ljudmile Dugina z gosti po Sloveniji.

Drage članice, spoštovani člani Društva Slovenija Rusija!
Po tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici, ki ste se je tudi letos udeležili v izrednem številu, za kar smo vam posebej hvaležni, v Društvu Slovenija Rusija za vas že pripravljamo številne jesensko obarvane dogodke. Med drugim glasbene oktobrske večere, jesensko strokovno ekskurzijo, filmsko predstavo ter že tradicionalni ruski dan kulture, ki ga bomo tokrat posvetili ustvarjanju Lermontova.
Vljudno vabljeni, da se nam pridružite: 

• V ponedeljek, 13. oktobra 2014 ob 18.00  bomo imeli prijetno jesensko srečanje članov Društva Slovenija Rusija. Skupaj bomo prisluhnili tradicionalnim ruskim narodnim in ponarodelim pesmim, ki nam jih bo zapel mešani pevski zbor Sveti Roman Sladkopojac iz Petrovaradina.

• V mesecu oktobru na koncertih izvrstne pianistke Ljudmile Dugine, ki nam bo približala nekatere velike ruske pa tudi evropske skladatelje. Ubranim zvokom Čajkovskega, Skrjabina, Rahmaninova in drugih bomo prisluhnili: 10. oktobra v Izoli, 14. oktobra v Rogaški Slatini, 15. oktobra v Novi Gorici, 17. oktobra  v Ljubljani in 16. oktobra v Novem mestu. Vstop na koncerte je prost.

• 22. novembra 2014 na jesenski strokovni ekskurziji na Dolenjskopripravljamo bogat program po manj znanih novomeških kotičkih okljukov reke Krke, ki je hkrati dom našega zvestega sponzorja Krke d.d., ki v letošnjem letu obeležuje 60 let uspešnega delovanja.

• Na filmskem večeru, ki bo popestril sončne jesenske dni.

• Med 4. in 9. decembrom 2014 bomo praznovali tradicionalni ruski dan kulture – večer naših članov ustanoviteljev - Sergeja Bubnova in Nuše Bulatović-Kansky. Le-ta bo letos posvečen ustvarjanju M. J. Lermontova.

• Društvo upokojencev Šempeter vabi vse navdušence kozmonavtike na otvoritev fotografske razstave o življenju in delu ruske astronavtke Valentine Tereškove, ki bo v prostorih dvorca Coronini v Šempetru pri Gorici v četrtek, 16. oktobra ob 18. uri.

O vseh dogodkih Vas bomo še natančneje obvestili, veseli pa bi bili tudi Vaših predlogov in želja, ki nam bodo pomagali še dodatno nadgraditi program.
Sporočam vam tudi, da je naša vodja pisarne Jerneja Judež našla nove poklicne  izzive. Seveda bo še vedno prisotna na društvu ter nam v pomoč pri vseh aktivnostih. Obveznosti in dela vodje pisarne pa je z mesecem septembrom prevzela Katja Seražin, ki jo toplo pozdravljam med nami ter vam je na voljo za vsa vaša vprašanja in predloge    
Lepo Vas pozdravljam in se veselim snidenja z vami v prihajajočih mesecih, 
Društvo Slovenija Rusija
Saša Geržina, predsednik

Vabilo na odkritje spominske plošče ruskim vojnim ujetnikom iz prve svetovne vojne ter postavitev križa ob grobišču 26. septembra ob 17h ob cestnem useku "Ajnšnit" med Colom in Gozdom. Dostop z Logatca ali Ajdovščine. Fotogalerija dogodka.

• Nova vodja pisarne Katja Seražin.

Dvanajstdnevno potovanje po severni Nemčiji z osemdnevnim križarjenjem po Baltiku. Prijavite se. Potovanje bo 15. maja 2015! Prijave de konca septembra 2014! Ne odlašajte.

RCZK Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani (RCZK)
vas vabi v torek 9. septembra, ob 18.00 uri
v Veliko dvorano RCZK na otvoritev fotografske razstave
Ruskega muzeja iz Sankt Peterburga
– A. S. Puškina
imenovane »Puškini so se pentljali s carji«
Vljudno vabljeni!
Vstop prost!

 

Poseben zapis v knjigi vtisov pri Ruski kapelici

Predavanje Ane Bodrove na Forumu slovanskih kultur v torek, 26. avgusta. Vabljeni! Nekaj slik s predavanja.

• Dobrodelni koncert Ljudmile Dugina v Rogaški Slatini. Oglejte si pogoje. Brezplačen prevoz iz Ljubljane. V glavnem je dobrodelni koncert namenjen, da se predstavi prizadevanja, ki bodo popeljala v ustanovitev globalne klavirske šole s sistemom poučevanja na daljavo

Mediji že poročajo

Druženje pod šotorom

Druženje v hotelu Ramada (nekdanji Larix)

Spominska slovesnost pri Ruski kapelici

Koncert akademskega zbora Mihail Glinka v kranjskogorski dvorani Vitranc

Koncert 'pod lipo' in spominska maša za umrle ruske vojake v kranjskogorski cerkvi

Predpriprave na morebitni dež

Srečanje s Sašem Slavcem v hotelu Lek

Nastop gardistov na Prešernovem trgu v Ljubljani

Nastop cerkvenega zbora iz škofije v Voronježu pri Frančiškanih.

Tiskovna konferenca o spominskih slovesnostih

 

Spominske slovesnosti ob Ruski kapelici - 25. julij - 27. julij 2014

Spoštovane članice, cenjeni člani, dragi prijatelji,
v veliko čast mi je, da Vas lahko v imenu Društva Slovenija Rusija, Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani, Občine Kranjska Gora in letošnjega novega soorganizatorja Fundacije »Русский мир« (Ruski mir), znova povabim na Spominsko slovesnost pri Ruski kapelici, ki bo v nedeljo, 27. julija 2014, ob 10. uri pod Vršičem.

Ob letošnji slovesnosti se bomo ob našem pomniku prvi svetovni vojni poklonili vsem, ki so l. 1916 tragično preminuli pod snežnim plazom. Posebej pa bomo obeležili tudi 100 let od začetka vojne. Slovesnost nam bodo ob obletnici obogatili moški zbor Vokalna akademija Ljubljana, sopranistka Martina Burger in dirigent Stojan Kuret z izvedbo dela Missa pro Pace (Maša za mir, 2014) skladatelja Ambroža Čopija, prepletenega z recitacijami odlomkov pisem  s fronte slovenskih in ruskih vojakov.
Tudi letos nas bodo s svojo prisotnostjo pri kapelici počastili visoki gostje iz Rusije. Svojo prisotnost na prireditvi je že potrdil ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Častni pokrovitelj in govornik na slovenski strani bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Metod Dragonja. Toplo sprejeto tradicijo govornikov Društva Slovenija Rusija, bo na veselje nas vseh, v letošnjem letu z nagovorom članom nadaljeval mag. Vasja Klavora. Zelo smo tudi ponosni, da bo letošnjo 13-člansko delegacijo Ruske pravoslavne cerkve vodil škof Rosošanski in Ostrogožski (iz Voroneža).
Društvo Slovenija Rusija je z leti raslo, se razvijalo in širilo krog svojih članov in prijateljev. Postali smo skupnost. Članice in člani društva ter zvesti slovenski sponzorji in donatorji ste prav vsi zaslužni, da se je v teh letih skozi naše skupne aktivnosti oblikovala identiteta Društva in utrdil njegov ugled. Tudi ob letošnji spominski slovesnosti, se Vam želimo zahvaliti za vaš neprecenljiv prispevek k razvoju društva in s tem tudi h krepitvi prijateljskih vezi med Slovenijo in Rusijo.
Hvala vam in se vidimo na Vršiču !
S prisrčnimi pozdravi, Saša Geržina 
predsednik DSR

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prijave za člane DSR:


Tudi v letošnjem letu bo organiziran prevoz v Kranjsko Goro iz Ljubljane, Nove Gorice, Maribora in Novega mesta.

Avtobus iz Ljubljane – odhod bo 27. 7. 2014 ob 7:00 iz parkirišča na Dolgem mostu. Prijave zbira Jerneja Judež na GSM 031 732 435. Prijavite se lahko tudi na elektronskih naslovih info@slorus.si in drustvoslorus@gmail.com.
Avtobus iz Nove Gorice – odhod bo 27. 7. 2014 ob 6:00 izpred Zavarovalnice Triglav v Novi Gorici. Prijave zbira Majda Krapež na GSM 041 369 850.
Avtobus iz Maribora – odhod bo 27. 7. 2014 ob 5:30 izpred glavne avtobusne postaje na Mlinski cesti v Mariboru. Prijave zbira Vlada Jagodič na GSM 041 817 300.
Avtobus iz Novega mesta – odhod bo 27. 7. 2014 ob 6:00 izpred Tuša. Prijave zbira Danica Rangus na GSM 031 692 806. Prijavite se lahko tudi na elektronskem naslovu danica.rangus@gmail.com.

 

Prijave zbiramo do 23. 7. 2014!

Avtobusi vas bodo pripeljali neposredno do Ruske kapelice najpozneje do 9:30. Za udeležence slovesnosti, ki se bodo pripeljali v Kranjsko Goro z lastnim prevozom, bodo organizirani avtobusni prevozi do Ruske kapelice izpred hotela Kompas ob 8:15, 8:45 in 9:15.

Spominski slovesnosti bo ob 12:15 sledil družabni del pod šotorom, ki ga bodo obogatili ruski gardisti in garda Slovenske vojske, mešani pevski zbor Studenec, kvintet Patina, Kulturno društvo Talisman in pevci Ruske pravoslavne cerkve.

POGOSTITEV

piroški
- - -
bograč
ali
gobova rižota
- - -
jabolčni zavitek
- - -
V ceno je všteta tudi pijača: 0,3 l pivo točeno, 0,2 l vino, 0,2 l sok ali 0,5 l vode.
- - -

Prispevek za udeležbo na spominski slovesnosti z organiziranim prevozom in pogostitvijo na družabnem srečanju je za člane Društva Slovenija Rusija in njihove prijatelje 10 €. Prispevek tistih, ki boste v Kranjsko Goro prišli z lastnim prevozom, pa znaša 5 €.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podpis sporazuma o sodelovanju pri organizaciji spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici za obdobje 2014 - 2016. Sporočilo za javnost v Ruski federaciji.

• Otvoritev muzeja na območju nekdanjega Stalaga 18D v Mariboru. O dogodku so poročali vsi slovenski mediji, objava v Ruski federaciji (RIA novosti).

©Foto DSR - Julija Mesarič

novo Poletna šola ruskega jezika in književnosti

V juliju in avgustu 2014 je Ruska kapelica odprta vsak ponedeljek od 9. do 12. ure za obiskovalce. Oglejte si tudi notranjost tega pomnika pod Vršičem.

kapelica2013

 

Fotogalerija z izleta v Posočje.

 

Vabilo za prijavo na ekskurzijo v Posočje v soboto, 28. junija. © DELO - Preberite intervju z dr. Vasjo Klavoro.

logo

 

 

V RCZK bodo v ponedeljek, 23. junija, ob 19. uri predvajali znameniti film Sergeja Bondarčuka Človekova usoda.

 

 

 

 

logo

 

 

Gostovanje ansambla solistov Moskovske filharmonije MADRIGAL v Ruskem centru znanosti in kulture v sredo, 18. junija, ob 19.30. Oglejte si spored še ostalih koncertov po Sloveniji. Oglejte si fotogalerijo s koncerta in prisluhnite 2 pesmima.

 

 

logo

 

Otvoritev razstave del Irine Ganičeve v torek, 17. junija, ob 18. uri.

 

 

 

 

14. junija 2014 je praznoval častni član DSR, humanist, literarni zgodovinar in esejist prof. dr. Aleksander Skaza 80 letnico. V imenu članov DSR, ki mu je spoštovani profesor tolikokrat posredoval svoja razmišljanja, posebej pa se je vtisnila v spomin tudi njegova uglajena beseda na spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, mu želimo zdravja in ustvarjalnih dejanj, ki se jim ni nikoli odrekel. Na mnoga leta, spoštovani Saša!

 

 

 

 

 

Gostovanje ruskega gledališča iz Budimpešte v Mariboru v soboto, 14. junija, ob 19.30. Brezplačno!

Rezultati nagradnega natečaja sklada Toneta Pavčka

Sprejem ob ruskem nacionalnem prazniku

 

gustincic

 

 

 

Odšel je véliki mož in mislec, novinar in publicist ter častni član Društva Slovenija Rusija Jurij Gustinčič. Neizmerna slava tvojemu spominu!

 

 

 

 

 

"Neskončna pot po pokrajini ruske duše" - zanimiv dan popoldne v Novi Gorici in okolici.

»PRVA SVETOVNA VOJNA: NJENI VZROKI, POTEK IN POSLEDICE« v sredo, 11. junija, ob 18. uri v Novem mestu. Podrobnosti!- Fotogalerija!

• Se spomnite pevske skupine Studenec, ki je prepevala lani pri Kapelici in imela letos spomladi nastop na Zboru članov v Ljubljani? Pojdite jih poslušat še v Pivko, od koder so doma!

Vabimo vas na strokovno predavanje »PRVA SVETOVNA VOJNA: NJENI VZROKI, POTEK IN POSLEDICE« v torek, 20. maja, ob 18. uri v veliko dvorano KRKE, Ljubljana, Dunajska 65. Sodelujejo priznani strokovnjaki. Fotogalerija s predavanja.

9. maj v Murski Soboti.

Vabljeni na poseben literarni večer 9. maja ob 18.30!

Izlet v Mursko Soboto na praznovanje Dneva osvoboditve in na spominsko slovesnost za padlimi osvoboditelji. Prijavite se!

RCZK

 

 

Vabilo RCZK na razstavo del slikarjev iz Dubne, članov Umetniškega društva, v ponedeljek, 5. maja

 

 

 

Načrti DSR - pomlad poletje.

• Kulturno-gledališko društvo Reciklaža v četrtek, 17. aprila, ob 19.00, vljudno vabi v Kosovelovo dvorano Cankarjevega doma na ogled predstave v ruščini Prevzetna nevesta.

 

 

Vabilo na otvoritev razstave ob 80 letnici rojstva Jurija Gagarina v četrtek, 10. aprila.

 

 

 

• Do 4. aprila 2014 je na naše spletne strani vstopilo že 70.000 obiskovalcev! Hvala vam! Ostanite še naprej naši zvesti obiskovalci, povejte še drugim, udeležujte se naših srečanj, predavanj, izletov in diskusij, prispevajte svoja mnenja in predlagajte novosti in spremembe. Kljub temu, da je v letošnjih 3 mesecih za četrtino manj obiskovalcev naših spletnih strani v primerjavi z lanskim letom, beležimo okrog tisoč klikov vsak mesec. Torej, 'statistično' vsak član DSR klikne enkrat na mesec na naše spletne strani. Ponovno - hvala vam!

• Razpis Sklada Toneta Pavčka za 2014 je zaključen Objavljamo koledar Sklada.

Fotogalerija z Zbora članov DSR 26. marca 2014 v dvorani KRKE v Ljubljani.

Drage članice, cenjeni člani Društva Slovenija Rusija!

Krepko smo že vstopili v leto 2014 in po krajšem premoru Vas prisrčno vabimo na


Zbor članov, ki bo v sredo, 26. marca, ob 18. uri, v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani.

Za nami je uspešno leto 2013, v katerem smo izvedli mnogo lepih prireditev, obiskali smo koroške Slovence, se podali na strokovno ekskurzijo v Celje, s posebno okroglo mizo smo obeležili 70 letnico krvave bitke za Stalingrad. Mešani pevski zbor »Sv. Roman Slatkopojac« iz Petrovaradina nam je pripravil čudovit glasbeni večer ruskih pravoslavnih in narodnih pesmi. Akad. prof. dr. Jože Pirjevec nam je s svojim predavanjem osvetlil odnose med Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo oz. Rusijo, naši dopisniki pa so nam na okrogli mizi »Podoba za podobo« razkrili svoj pogled na Sodobno Rusijo. Pozabiti seveda ne smemo na našo tradicionalno Spominsko slovesnost pri Ruski kapelici, uspešno delo Sklada Toneta Pavčka, tradicionalni Ruski dan kulture in filmske večere.

Tudi v l. 2014 se nam obeta mnogo lepih dogodkov. Rdeča nit letošnjega programa Društva Slovenija Rusija bo obeležitev 100 let od začetka prve svetovne vojne. Tako bomo v prvi polovici leta pripravili strokovno predavanje ter odpotovali na strokovno ekskurzijo v Posočje. Obetata pa se nam še večer posvečen ruski astronomiji in filmski večer. O vseh dogodkih boste seveda pravočasno obveščeni.

Naš Zbor članov bomo pričeli z nastopom pevske skupine Studenec Pivka, nato bomo sprejeli poročila za preteklo leto, opisali program za l. 2014  in uradni del dogodka zaključili z nastopom izjemnega kantavtorja Vitalija Osmačka, ki nas bo razveselil s svojimi romancami. Kot je navada, bomo naše druženje nadaljevali ob dobri kapljici.
Spodaj si oglejte predlog dnevnega reda Zbora članov, predlog kandidatov za organe DSR ter obvestilo o plačilu članarine. Vse predloge/dopolnitve na dane priloge sprejemamo do petka, 21. marca 2014 na info@slorus.si oz. Društvo Slovenija Rusija, Dunajska c. 67, 1000 Ljubljana.

Ker mnogi naši člani prihajate iz različnih koncev Slovenije, smo se odločili, da ob zadostnem številu prijavljenih organiziramo prevoz iz naših sekcij:

1. iz Nove Gorice – odhod bo 26. marca, ob 16.30 izpred Zavarovalnice Triglav v Novi Gorici. Prijave zbira Sonja Caharija  na GSM 051 353 436.

2. iz Novega mesta – odhod bo 26. marca, ob 17.00, izpred glavne Avtobusne postaje Novo mesto. Prijave zbira Danica Rangus na GSM 031 692 806. Prijavite se lahko tudi na elektronskem naslovu danica.rangus@gmail.com.

3. iz Maribora – odhod bo 26. marca, ob 16.30 izpred glavne avtobusne postaje na Mlinski cesti v Mariboru. Prijave zbira Vlada Jagodic na GSM 041 817 300.

Prijave zbiramo do petka, 21. marca.

Lepo vabljeni, da s svojo prisotnostjo na zboru članov podprete svoje društvo in ob enem izkažete tudi priznanje Upravnemu odboru, ki z veliko prostovoljnega dela pripravlja mnoge aktivnosti.

Saša Geržina, predsednik DSR

 

Predlog dnevnega reda Zbora članov Društva Slovenija Rusija, ki bo v sredo, 26. marca 2014, ob 18. uri, v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani:

1. Otvoritev Zbora članov
2. Izvolitev  delovnega predsedstva
3. Ugotavljanje sklepčnosti
4. Potrditev dnevnega reda
5. Poročilo predsednika o delu društva v letu 2013
6. Poročilo o poslovnem izidu in bilanci stanja društva za leto 2013
7. Poročilo nadzornega odbora
8. Razprava o poročilih
9. Glasovanje o poročilih v točkah 4, 5, in 6
10. Ocena programa dela in finančnega plana za leto 2014
11. Razprava o usmeritvah društva v l. 2014
12. Evidentiranje kandidatov za člane organov Društva Slovenija Rusija
13. Glasovanje v točkah 7, 8 in 9
14. Razno

Predolg kandidatov za člane organov Društva Slovenija Rusija na Zboru članov


IME IN PRIIMEK

FUNKCIJA

SAŠA GERŽINA

predsednik

IGOR FURLAN

podpredsednik

URBAN OCVIRK

podpredsednik

ANTON BEBLER

član UO

VILI BUKOŠEK

član UO

MIHA JAVORNIK

član UO

TATJANA KOMAROVA

članica UO

JULIJA MESARIČ

članica UO

DRAGO MRAVLJE

član UO

DANICA RANGUS

članica UO

ALEKSANDER SADIKOV

član UO

PRIMOŽ SARK

član UO

ALJAŽ VIGELE

član UO

SIMON OBLAK

predsednik NO

MIRA JAKOPEC

članica NO

PAVEL ŠAVLI

član NO

ŠTEFKA ZLOBEC

predsednica DK

BORUT KUK

član DK

ALENKA ŠKEDELJ

članica DK

 

• Oglejte si nastop garde in orkestra Slovenske vojske na festivalu vojaških orkestrov v Moskvi.

 

 

Simpozij Ruska emigracija med dvema revolucijama Ljubljana, 18. marec 2014
Ruski center znanosti in kulture, Ciril-Metodov trg 1

Organizira: Inštitut za civilizacijo in kulturo v Ljubljani

 

 

• TV Slovenija 2 v nedeljo, 16. marca, ob 21h oddaja francoske televizije o Andreju Saharovu, sicer soavtorju ruske vodikove bombe, vendar tudi borcu za človekove pravice. Zaradi dejavnosti za pravice zapornikov je 1975. leta prejel Nobelovo nagrado za mir. O njegovem življenu, delu in oblikovanju Nagrade Andreja Saharova govori oddaja.

• Vabljeni na RUSKI VEČER v Postojno!

Utrinek z Maslenice


Ob slavnostnem zaključku XXII. zimskih olimpijskih iger v Sočiju
vas v ponedeljek 24. februarja ob 18.00
vabimo v Veliko dvorano Ruskega centra znanosti in kulture
na premiero filma "Legenda številka 17"
Film režiserja Nikolaja Lebedeva je bil posnet v filmskem studiu "Tri T".
Igrajo: Danila Kozlovsky, Oleg Menshikov, Vladimir Menchov, Svetlana Ivanova, Boris Shcherbakov in drugi.

Film je na festivalu "Zlati orel" prejel šest nagrad in bil med drugim proglašen za najboljši ruski film v letu 2013.

 

Klavzura o načrtih in nalogah DSR v letu 2014, s pogledi tudi v prihodnji dve leti.

 

Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani vas
v petek, 21. februarja ob 18.00 v Veliki dvorani
vabi na otvoritev fotografske razstave
»N. S. Hruščov. Sovjetski voditelj. Pogled od zunaj«
Razstava bo na ogled do 06. marca 2014

 

 

 

 

Vloga za (so)financiranje projekta iz Sklada Toneta Pavčka za leto 2014. Razpisni pogoji so tri odstavke nižje na tej strani, oz. v zavihku SKLAD.

V Kavarni Hotela Union bo v četrtek, 20. februarja ob 18. uri Alzheimer cafe, ki ga pripravlja Slovensko združenje za pomoč pri demenci SPOMINČICA.

Razpis sklada Toneta Pavčka za leto 2014! Ne prezrite!

Letno poročilo Sklada Toneta Pavčka za 2013
Klik na sliko odpre poročilo v pdf obliki

 

 

 

Ponoči je zagorelo na veleposlaništvu Republike Slovenije v Moskvi. Poškodovanih ni bilo, velika pa je materialna škoda. Gasilci so požar hitro pogasili, domnevajo, da se je vnela električna instalacija.

 

 

 

 

Zmaga nad soncem zvezdno mesto. Otvoritev multimedijske razstave v torek, 21. januarja, ob 18. uri.

 

 

 

 

Koncert ob starem-novem letu ob 200 letnici rojstva M. J. Lermontova in v spomin ustanovni članici DSR prof. Nuši Bulatovič Kansky v torek, 14. januarja, ob 18. uri, v veliki dvorani KRKE v Ljubljani, Dunajska 65.

 

 

Fotogalerija s kulturnega večera, posvečenega soustanoviteljici DSR Nuši Bulatovič Kansky

 

logo

 

 

Vabljeni na filmsko premiero v Ruski center znanosti in kulture v ponedeljek, 13. januarja, na "staro novo leto".

 

 

 


С рождеством и Новым годом!

Zanimiv članek o Aleksandru Bubnovu ob 130 letnici njegovega rojstva in 50 letnici smrti.

Oglejte si del statistike obiskanosti spletne strani zgoraj, tik pod koledarjem. Hvala vsem, ki nas tako zvesto, obiskujete.

Začelo se je novo leto. Vse, kar smo pomembnega doživeli lani, si lahko še vedno preberete ali ogledate v arhivu.


Društvo deluje kot prostovoljna, nestrankarska in nepolitična organizacija ljudi z namenom globljega spoznavanja ruskega naroda, običajev, dežele in jezika. Krepi vezi med narodoma in državama za povezovanje na vseh področjih človekovega delovanja in za ohranjevanje spomina in vezi med ruskim in slovenskim narodom, ki so se spletli v zgodovini.
  DSR je bilo ustanovljeno 1996. leta in v letu 2011 šteje že več kot 900 članov, prireja sestanke, okrogle mize, predavanja, izlete in srečanja z namenom boljšega spoznavanja obeh narodov. Tvorno sodeluje pri uveljavljanju učenja ruskega jezika in literature v osnovnih in srednjih šolah ter posveča posebno pozornost najmlajšim.
Pridružite se nam!

Free counter and web stats

Napišite nam svoja mnenja, nasvete in sugestije.

web statistics
Poglej statistiko!