<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Pripravljamo

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kaj pripravljamo

 

Ruski večer v spomin Sergeja Bubnova, posvečen 200 letnici rojstva Mihaila lermontova v četrtek, 4. decembra, ob 18. uri v veliki dvorani KRKE, Ljubljana, Dunajska 65. Fotogalerija dogodka.

Prijave na ekskurzijo in Martinovanje 22. novembra do vključno 19. novembra! Fotogalerija


 

 

Velik poznavalec Rusije, novinar in publicist Andrej Stopar, nam bo v sproščenem pogovoru predstavil svojo zadnjo knjigo z naslovom Pax Putina. Pogovor, ki ga bo vodil Primož Sark, bo potekal

v torek, 11. novembra 2014, ob 18. uri, v veliki dvorani KRKE, v Ljubljani, na Dunajski cesti 65.

 

Nekaj posnetkov s pogovora. (Foto ©Tamara Vodopivec)

 

 

Fotogalerija dogodka

Vabimo Vas na prijetno jesensko srečanje članov Društva Slovenija Rusija, ki bo v ponedeljek, 13. oktobra 2014, ob 18.00, v dvorani Krke na Dunajski 65 v Ljubljani.

Skupaj bomo prisluhnili tradicionalnim ruskim narodnim in ponarodelim pesmim nam že znanega mešanega pevskega zbora Sveti Roman Slatkopojac iz Petrovaradina pod vodstvom zborovodkinje Evgenije Vladimirovne Kojić. V svet ruske in srbske duhovne glasbe nas bo zbor popeljal s pesmimi Tamo Daleko (E. Kojić), Oče naš (D. Maksimović), Bogorodice Djevo (S. Rahmaninov) in drugimi. Kot solisti bodo nastopili: Jelena Solarov – lirski sopran, Marijana Petković – sopran, Nikola Basta – bariton, Stevan Miljaković – bariton, Miloš Sknedžić – bariton.

slatkopojac
Po zaključku kulturnega programa bomo, kot se za srečanje s pridihom Rusije spodobi, naše druženje nadaljevali z zdravico v krogu starih prijateljev.

 

Veselim se snidenja z vami in vas prisrčno pozdravljam,

Saša Geržina,
Predsednik DSR

 

• Odkritje spominskega obeležja pokopanim ruskim vojakom iz prve svetovne vojne na delu ceste med Colom in Gozdom, imenovanem Ajnšnit.


Samostojna galerija

Dvanajstdnevno potovanje po severni Nemčiji z osemdnevnim križarjenjem po Baltiku. Prijavite se. Potovanje bo 15. maja 2015! Prijave de konca septembra 2014! ne odlašajte.

Spominske slovesnosti ob Ruski kapelici - 25. julij - 27. julij 2014

Podpis sporazuma o sodelovanju pri organizaciji spominskih slovesnosti pri Ruski kapelici za obdobje 2014 - 2016. Sporočilo za javnost v Ruski federaciji.

V juliju in avgustu 2014 je Ruska kapelica odprta vsak ponedeljek od 9. do 12. ure za obiskovalce. Oglejte si tudi notranjost tega pomnika pod Vršičem.

kapelica2013

 

 

© DELO - Preberite intervju z dr. Vasjo Klavoro, ki nas bo vodil tudi v spodaj objavljenem sporedu po Posočju.

 

 

 

Fotogalerija z izleta v Posočje.

Spoštovane članice, dragi člani Društva Slovenija Rusija!

 

V prijetnem poletnem razpoloženju, vas v sklopu cikla dogodkov ob obletnici začetka prve svetovne vojne, vabimo na

EKSKURZIJO V POSOČJE, ki bo  v soboto,  28. junija 2014.

Ob 8. uri, se bomo odpravili iz Ljubljane, s postajališča Dolgi most na Viču. Pot nas bo vodila skozi Tolmin, Idrsko in Livške Ravne do prvega postanka na Kolovratu. Tam si bomo ogledali muzej prve svetovne vojne na prostem ter se okrepčali s pravo primorsko joto s prekajenim mesom in ocvirkovco.

Pot bomo nadaljevali skozi dolino Kamence, kraj Volče in se ustavili v Tolminu pred spomenikom Tolminskim puntarjem. Ogledali si bomo tudi pokopališče iz 1. svet. vojne ob Soči.

Od tam se bomo odpravili na Most na Soči, kjer bomo imeli ob jezeru družabno srečanje s poznim kosilom. Pogostili se boste lahko z naslednjimi jedmi:

čompe s tolminsko skuto
pečen mladi prašiček z mladim krompirjem/ pečen piščanec s polento z jurčki/ soška postrv z blitvo
solata
sladica
pijača

 

Program in predavanje na točkah, kjer se bomo ustavili, je pripravil naš dobri član, priznan zgodovinar in naš znanec z zadnjega predavanja, mag. Vasja Klavora.

Prijave na ekskurzijo zbiramo do srede, 25. junija 2014, oz. do zasedenosti mest. Tisti, ki prihajate iz Ljubljanske smeri se lahko prijavite pri Jerneji Judež na telefonsko številko 031 732 435 oz. na elektronski naslov info@slorus.si.  Ob zadostnem številu prijav bomo organizirali tudi prevoz iz Nove Gorice in Maribora. Za Novo Gorico se prijavite Sonji Caharija na 051 353 436, za Maribor pa Vladi Jagodic na 041 817 300. Prispevek za izlet, ki vključuje prevoz, program in hrano ter pijačo je 20 eur, ki ga poravnate na avtobusu.

Društvo si pridržuje pravico do spremembe programa.

Veselim se srečanja z vami in vas prisrčno pozdravljam,

Saša Geržina, predsednik DSR

 

 

 

 

 

Neskončna pot po pokrajini ruske duše:

V Ljubljani, 4.junija 2013

 

Spoštovani člani,drage članice Društva Slovenija Rusija, dragi prijatelji!

Mladinska sekcija Društva Slovenija Rusija pripravlja v Novi Gorici Ruski dan z več dogodki. Večernega dela z naslovom »Neskončna pot po pokrajini ruske duše« se bomo udeležili tudi člani društva, zato lepo vabljeni da se na najsrečnejši dan v letu, v petek, 13. junija, ob 15.uri,  odpravite z nami iz Ljubljane v Novo Gorico. Primorci pa lepo vabljeni, da se nam pridružite na samih dogodkih.

Za vas smo pripravili sledeč program:

15:00 odhod  z Dolgega mostu
16:00-16:30 prihod na domačijo Ferjančič (Vipavska cesta 144, 5000 Nova Gorica)
16:30-18:00 druženje ob malici
18:00-19:45 ogled Nove Gorice in okolice ter razstave Karelija
20:00 kulturni večer

Vstopnice za večerni program (več informacij imate v prilogi) lahko Novogoričani že prevzamete na blagajni SNG Nova Gorica, ostali si boste vstopnico zagotovili ob prijavi na dogodek. Prijavite se  lahko do srede, 11. junija 2014, pri Juliji Mesarič na 041 767 201 ali na info@slorus.si. Prispevek za udeležbo na dogodku je 5 eur.

Prisrčno vas pozdravjamo in se veselimo druženja z vami,

Saša Geržina
Predsednik DSR

 

»PRVA SVETOVNA VOJNA: NJENI VZROKI, POTEK IN POSLEDICE« v sredo, 11. junija, ob 18. uri v Novem mestu. Podrobnosti! - Fotogalerija:

Vabimo vas na strokovno predavanje - Fotogalerija s predavanja.

»PRVA SVETOVNA VOJNA: NJENI VZROKI, POTEK IN POSLEDICE«

v torek, 20. maja, ob 18. uri v veliko dvorano KRKE, Ljubljana, Dunajska 65. Sodelujejo priznani strokovnjaki.

 

Spoštovane članice in člani društva, dragi prijatelji!

V petek, 9. maja 2014, se bomo ob 8.00,
s postajališča Dolgi most v Ljubljani, odpravili v

Mursko Soboto
na proslavo ob Dnevu osvoboditve in spominsko slovesnost za padle vojake – osvoboditelje.

Po spominski slovesnosti v Murski Soboti se bomo, kot je že običaj, podprli  z odličnim prekmurskim bogračem in gibanico pri Lovenjaku v Polani. V Ljubljano se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah (okoli 17.00).

Prijavite se lahko Jerneji Judež na 031 732 435 ali info@slorus.si.
Prijave zbiramo do 7. maja t.l. oz. do zapolnitve mest.

 

Prispevek 10,00 EUR na udeleženca poberemo na avtobusu.

 

Veselimo se srečanja z Vami!

Upravni odbor DSR
Saša Geržina, predsednik

Načrti za pomlad-poletje:

Spoštovane članice, dragi člani Društva Slovenija Rusija,

aprilski dež se poslavlja in majsko sonce nas že prijazno pozdravlja, Upravni odbor Društva Slovenija Rusija pa se veseli novih srečanj z vami, našimi dragimi člani.

V naslednjih mesecih pričakujte, da se bomo srečali na naslednjih dogodkih:

  • 9. maj - spominska slovesnost ob Dnevu zmage v Murski Soboti (vabilo v prilogi)
  • 20. maj – filmski večer, ki ga bo pripravil naš večni romantik Aleksander Sadikov
  • 15. ali 28. junij – strokovna ekskurzija v Posočje
  • 27. julij – Spominska slovesnost pri Ruski kapelici
  • zgodnja jesen – predavanje o prvi svetovni vojni 

 

 

Posredujemo pa vam še odlično pobudo našega dragega zaslužnega člana Smiljana Ogorelca (to je tisti prijazni gospod s kamero v prvih vrstah, ki že vrsto let v sliki in zvoku beleži vse naše dogodke). Vabimo vse ljubitelje ruske glasbe, tako klasične kot tudi ljudske in sodobne, da na skupnih srečanjih poslušamo, debatiramo pa morda tudi zaigramo ruske pesmi. Če bi se želeli priključiti skupinici ljubiteljev ruske glasbe, se prijavite pri Smiljanu Ogorelcu na 031 638 969. V okviru skupine bomo organizirali nekaj srečanj. Če pa bo volja, bomo naše delo z glasbenim večerom predstavili tudi preostalim članom Društva Slovenija Rusija.

Veselimo se srečanja z vami in vas prisrčno pozdravljamo,

 

Upravni odbor DSR
Saša Geržina, predsednik

 

 

Nekaj foto utrinkov z Zbora članov 26. marca 2014 v KRKI, Ljubljana

 

 

• Nekaj utrinkov z Maslenice:

V soboto, 1. marca 2014, so na Pogačarjevem trgu odmevale ruske narodne pesmi vokalno-instrumentalnih zborov in solistov (Voroneška dekleta, Maja Balašova, Kalinka, Ruski talisman, Međimursko folkorno društvo, Kvintet Patina, duet Balalajka, Rodnik, Glafira, plesna skupina Balerima), dišale so dobrote iz ruske kuhinje, nastopali so otroci, ki so klicali pomlad (mešani pevski zbor iz vrtca Najdihojca, Vesele dRuščine, Rodnik), medtem ko so se obiskovalci lahko preizkusili v ustvarjanju spominkov na delavnicah Larise Zarembe, Alle Vlasove in Jekaterine Saje. Prireditev je čez dan obiskalo več kot 5000 ljudi in široka, srčna, glasna ruska Maslenica se je dotaknila src domačinov in gostov slovenske prestolnice! V imenu organizatorjev se zahvaljujemo partnerjem, sponzorjem ter še posebej vsem sodelujočim v kulturnem programu, ki so omogočili, da smo skupaj uresničili ter ustvarili nepozabno praznično vzdušje v osrčju Ljubljane. Z vami in zaradi vas je veliki ruski praznik uspel. Hvala vsem!

lermontov

 

Koncert ob starem-novem letu ob 200 letnici rojstva M. J. Lermontova in v spomin ustanovni članici DSR prof. Nuši Bulatovič Kansky v torek, 14. januarja, ob 18. uri v veliki dvorani KRKE v Ljubljani, Dunajska 65.

 

 

Na kulturnem in koncertnem večeru so nastopili: pianistka Aleksandra Pavlovič, violinistka Nadežda Tokareva, recitatorja Polina Pavlovič in Janez Zore. Poseben večer, posvečen poeziji velikega ruskega pesnika, Puškinovega sodobnika, Mihaila Jurjeviča Lermontova, bo DSR pripravil ob koncu letošnjega leta, tokrat smo se ob pesnikovem jubileju spomnili tudi soustanoviteljice DSR Nuše Bulatovič Kansky in njej v spomin smo slišali pozdravne besede podpredsednika DSR Igorja Furlana o vlogi in pomenu Nuše Bulatovič Kansky. Večer je nevsiljivo in informativno vodila ter usmerjala Sonja Caharija iz Nove Gorice.

Lermontovu je bila posvečena pesem Jadro, ki sta ga v originalu in prevodu Mileta Klopčiča povedala Polina Pavlovič in Janez Zore. V glasbenem delu je najprej samostojno nastopila Aleksandra Pavlovič in s subtilnim tonom in tudi ognjevito interpretacijo predstavila pianistična dela P. I. Čajkovskega in S. Rahmaninova. Z virtuozno violinistko Nadeždo Tokarevo sta navdušili občinstvo z interpretacijo del H. Wieniawskega in P. I. Čajkovskega. Posebej sta občinstvu ugajali Fantazija na Bizetovo Carmen in Fantazija na Gershwinovo opero Porgy in Bess. Umetnici sta podarili poslušalcem še dva dodatka.

 

Fotogalerijo si lahko ogledate tudi kot samostojno stran.

 

 

 

Free counter and web stats